Door schade en schande leren upgraden

Door Ed_L op maandag 23 maart 2009 23:36 - Reacties (21)
Categorie: Hardware, Views: 11.414

De kop is eraf.
Vorige keer heb ik mezelf even kort voorgesteld en beloofd dat ik het in deze post over mijn hardware-omzwervingen zou hebben. De reden daarvoor is eenvoudig: zodat jullie niet dezelfde fouten maken als ik.
Als je mijn posts wel eens tegen komt op GoT, dan heb je misschien al gezien dat ik heel wat tijd doorbreng in de BBG topics. Koop- en upgrade-advies voor hardware neemt heel wat tijd in beslag, maar om eerlijk te zijn streelt het wel wanneer een tevreden user me meldt dat zijn nieuwe bak zo lekker draait.
De BBG's en aanverwante topics geven advies welke onderdelen te kopen. Aan de hand van mijn korte, maar steile leercurve wil ik onderzoeken hoe je je aankopen het beste zo strategisch mogelijk kunt kopen. Het moet dus 'op de toekomst zijn voorbereid' en dat betekent niet dat je maar het duurste van het duurste moet kopen.

Mijn pc geschiedenis gaat ver terug. Ik zou kunnen beginnen bij de 8088 Atari PC3 die mijn vader ooit het huis binnen haalde, maar dan raak ik mijn lezers onder de twintig jaar kwijt.
Een andere mogelijkheid zou de Pentium 3 zijn die ik kocht toen ik op kamers ging. Een beest van een bak met Nvidia Riva TNT2 Turbo; nooit eerder zag Half Life er zo mooi uit. Maar aangezien ik tijdens mijn studie en de eerste jaren van mijn werkende leven te weinig tijd had om me echt met pc's bezig te houden, wil ik ook deze overslaan.
Nee, we beginnen een paar jaar later. Nadat ik in 2004 zwaar onder de indruk was van Call of Duty, werd ik lid van een clan. Mijn Pentium4 + GF4 Ti4600 namen me soepeltjes mee langs de indrukwekkende slagvelden van WO2 en ik was zelden zo verslingerd aan gamen. Toen ik begin 2006 een leuk centje overhield aan een klusje, besloot ik dan ook een dikke gamebak aan te schaffen. Voor ongeveer ¤3000 kocht ik:

Antec P180
Antec TP2.0 550W
Asus A8R-MVP
AMD Athlon64 X2 4400+
2GB Corsair PC3200 CL2
Asus X1900XTX
2x Hitachi T7K250
Samsung 930BF
Logitech G15
Razer Diamondback
NEC DVD brander

Een hoop geld, maar het waren dan ook dure tijden voor de pc gamer. De X1900XTX kostte net over de ¤600, de 4400+ ongeveer ¤450 en de Corsairs meer dan ¤300!

Was dat het dan? Nee... was het maar waar. Erg lang kon ik niet van mijn nieuwe aanwinst genieten. Na een paar (lente + zomer) maanden zat ik eind 2006 bijna een half jaar in het buitenland en de pc ging niet mee. Misschien dat ik in een volgende post daar wel eens over vertel. Toen ik terugkwam begon het echter weer te kriebelen; die bak moest sneller!
Heel veel keuzes voor upgrades waren er niet. AMD had net besloten de stekker uit socket 939 te trekken, dus en processorupgrade zou ook een nieuw moederbord en DDR2 kosten. Extra RAM zou ten koste gaan van de 1T timings van mijn RAM. Dus... dan maar aan de crossfire. Voor ¤200 kocht ik een (moeilijk verkrijgbare) X1900CF en ik besloot dat de A8R-MVP plaats moest maken voor een A8R32-MVP, want die had twee x16 PCI-e 1.1 slots. Ook werd een 74GB raptor ook de winkelrekken getrokken.
Eerlijkgezegd heeft deze upgrade nooit veel zin gehad. Op 1280x1024 maakte het op de games van het moment toch niets uit (ik speelde alleen maar CoD2!) en ik kreeg het fenomeen microstuttering er gratis bij.

Het gevolg was dat ik het begin 2008 weer op mijn heupen kreeg. Ik was onder de indruk van de 8800GT, maar toen de 8800GTS512 uitkwam ging ik pas overstag. Crysis moest en zou het ontgelden! In realiteit was de kaart wel sneller, maar ik had er onder Windows XP en Dx9 niet heel veel aan. Bovendien begon mijn CPU een behoorlijke bottleneck te vormen. Dit moest worden opgelost en dat gebeurde in de zomer. Een GA-EP45-DS4, E8400 (+Mugen) en 4GB DDR2 moest de redding brengen. Inmiddels ruilde ik ook mijn 8800 tegen een HD4850, die klonk als een F-16 met de afterburner aan. Het voelde wel lekker, maar was het net niet. Toen ik eind 2008 tegen een betaalbare tweedehands Q9550 aanliep, vloog de E8400 de deur uit. Helaas ook meteen de laatste s775 processor die nog nut heeft. De 4850 moest plaats maken voor de 4870 1GB.... zodat mijn oude schermpje wel heel klein begon te lijken. Pas recentelijk is die geruild tegen een 24" 2443BW.

Wat valt er dan voor jou, de geduldige lezer (bedankt!) te leren? laat ik het even kort opsommen:
- Koop nooit een ultieme gamebak voor een hoop geld als je niet over een jaar hetzelfde weer wilt doen
- Crossfire is geen upgradepad
- Plan je te kopen systeem op ugrades in de toekomst
- Stap vroeg in in een socket
- Weeg kosten en baten rustig af
- Geef liever twee keer ¤500 uit, dan ¤1000 ineens
- Investeer in onderdelen die lang bruikbaar blijven: muis, tobo, case, PSU
- Koop af en toe ook een bloemetje voor je vriendin

Nou, dat was het. Ik hoop dat je er wat aan hebt, en anders dat je er even wat tijd mee hebt kunnen doden. Laat maar weten hoe jij er tegenaan kijkt.

Omdat mijn X-fi eindelijk binnen is, zal ik me de komende week richten op tests om de meerwaarde van een geluidskaart te bepalen. Hier lees je de uitkomst.

Bedankt, en tot snel!

Deze periode aangeschaft:
4GB PC8500 Corsair Dominator

Volgende: Het handtasje en de videokaart 03-'09 Het handtasje en de videokaart
Volgende: De Stilte voor de Storm 03-'09 De Stilte voor de Storm

Reacties


Door Tweakers user Tsurany, maandag 23 maart 2009 23:42

Dus waar het op neer komt is gewoon nadenken voor je iets koopt? Had jij dat ook gedaan had je dat veel geld bespaart.

Door Tweakers user Ed_L, maandag 23 maart 2009 23:45

Niet helemaal waar.... elke aankoop heb ik destijds goed overwogen, maar ik hield de verkeerde regels in acht. De wens om een systeem te kopen dat vier jaar mee kan is er bijvoorbeeld eentje die je op GoT vaak voorbij ziet komen.

Maar je hebt gelijk, het had me geld kunnen schelen. :)

Door Tweakers user painkill, maandag 23 maart 2009 23:57

Wat ik doe is pas instappen als het al ingeburgerd is en het al wat prijsverlagingen heeft gehad.
Of beter nog, 2de hands kopen van mensen die nooit tevreden zijn :)

Ik heb sowieso geleerd dat er GEEN future proof systeem is, koop wat je NU nodig hebt.
Ga geen extra geld uitgeven aan iets wat waarschijnlijk lang zal mee gaan.
Zoals hier ook wel blijkt, dat doet het gewoon niet.

En wat ik dan vooral bedoel is je Cpu/Mobo/Videokaart.
Die gaan bij de meeste maar een jaartje mee omdat er iets nieuws is wat dan weer veel beter is, terwijl je toch zo dacht dat je jaren zou gebruiken ;)

Een Toetsenbord, Beeldscherm, Kasten en Voedingen zijn dingen die relatief lang kunnen meegaan, zeker met het design en kwaliteit van nu kunnen ze zo 5/10 jaar mee gaan zonder als verouderd bestempeld te worden.

En dan nog maar 1 tipje, een game bak up to date houden is niet te doen, heb ik jaren geleden al opgegeven. Kost je duizenden euro's als je elke game goed wilt spelen.
Ik koop liever een Spelcomputer om dezelfde spelervaring te krijgen.

Door Tweakers user Tsurany, maandag 23 maart 2009 23:57

Hmm, vind 3000 euro voor een pc wel extreem veel, zeker als je weet dat je na een jaar beter koopt voor de helft. Inderdaad erg zonde.

Door Tweakers user Arfman, dinsdag 24 maart 2009 00:22

Mijn limiet voor PC upgrades ligt zo rond de 1000 euro, eens in de +/- 3 jaar. Ben in december nog overgestapt van een 3500+/2GB/7800GTX naar E8400/4GB/4870X2. Draait alles perfect, kan ik me wel mee redden. Meer geld uitgeven is bijna altijd zinloos.

Door Vyo, dinsdag 24 maart 2009 00:46

Hmm, dat is wel erg veel! ik heb toen voor 500-600 euro een AMD 2400+ op de koop getikt met een cheap-ass moederbord en een 9800pro, eerst 1gb en later 2gb. Dat was een slecht upgradepad want men ging al snel naar PCI-E, overclocking was nauwelijks mogelijk door het moederbord, maar gelukkig had de kaart wel oc-mogelijkheden door een flash naar XT speeds. De CPU heb ik later gelukkig nog voor een paar tientjes kunnen vervangen door een 3200+ om de laatste rek eruit te krijgen.

Daarna eigenlijk al die tips die je noemt wel toegepast: Eerst in een goed scherm geinvesteerd omdat ik die nog het meest gebruik, hetzelfde met m'n toetsenbord en muis gedaan. Daarna een modulaire voeding, en later pas weer een upgrade naar AM2+, waarmee ik straks eerst een AM3 cpu kan halen, om later pas m'n moederbord en geheugen te vervangen :D

Door Tweakers user JohanValentijn, dinsdag 24 maart 2009 02:01

dd, het beste van het beste is leuk, maar vaak onbetaalbaar. Als (ex-)student heb ik een redelijk strak budget. Ik upgrade alles 1 keer per jaar en heb als stelregel dat ik per upgrade niet meer dan 300 euro uitgeef.

Door Tweakers user jcvjcvjcvjcv, dinsdag 24 maart 2009 06:45

Vroeg instappen in een socket hoeft niet perse handig te zijn.

Met een 965P bord kun je bijv. ook niet upgraden naar een E8400. Ben ik effe blij dat mijn 965P RMA moest en ik een X38 terugkreeg :)

Door Tweakers user Ed_L, dinsdag 24 maart 2009 08:26

Wat mij wel enorm op is gevallen is de prijsdalingen. Zowel voor CPU's, GPU's en RAM betaal je tegenwoordig echt veel minder dan drie jaar geleden.

Door Tweakers user Freekazoid, dinsdag 24 maart 2009 08:49

Mijn mid-range gaming bak is inmiddels in het verdomhoekje geschoven als HTPC. Destijds was PCI-E een nieuw fenomeen en waren de PCI-e moederborden makkelijk twee keer zo duur als de AGP8x versies. Ik heb 1,5 jaar een hoop plezier gehad met mijn 6600GT en AMD 64 3500+, maar vervolgens was het veel te duur op de upgraden. Mijn mobo ondersteunde weliswaar X2 processors, maar dan zou mijn GPU een bottleneck zijn. En er waren wel AGP versies van de Nvidia 7xxx kaarten, maar die waren natuurlijk ook véél te duur.

Vooruitdenken is dus zeker geen overbodige luxe.

Door Tweakers user BasNation, dinsdag 24 maart 2009 08:58

Net een nieuwe PC besteld. Eens kijken hoe lang die 1366 moederborden van ¤240 mee gaan.

Door Tweakers user XTREEMRaGE, dinsdag 24 maart 2009 10:38

jcvjcvjcvjcv heeft wel gelijk, als je kijkt naar sommige AM2 borden, deze kunnen helaas niet altijd gebruikt worden icm AM3 procs. AM2+ daar in tegen wel.

Leuk stukje, gelukkig mag ik wat geld 'verspillen' van m'n vrouw en mag ik een nieuwe computer binnenkort kopen :+ .

bij mij merk ik helaas, dat m'n proc. (AMD 2800+) hopeloos verouderd is en bottleneck vormt voor m'n ATi1950 pro. :Y)

Door Tweakers user Barleone, dinsdag 24 maart 2009 11:36

Ben voor mijn broer eens aan het rondkijken voor een simpel systeem (office, internet, fototjes koekeloeren) maar het systeem moet ook met gemak een filmmontageprogje kunnen draaien (heb huis-tuin-keuken ervaring met pinnacle 9). Meegerekend dat er ook Windows7 op gaat komen denk ik dat ik qua hardware met ¤400 klaar moet kunnen zijn (geen randapparatuur).

Het probleem is echter de aanstaande introductie van Intel i5. Daarbij komt kijken dat zijn camera een beetje gaar begint te doen en hij waarschijnlijk volgend jaar vervangen gaat worden door een fullHD cam of iets in die richting. Deze 2 punten maken het nodig om meer te investeren in hardware. Dat brengt met zich mee dat we moeten rekenen op een prijsje tussen de ¤750 en ¤950 denk ik.

Om een lang verhaal kort te maken: de keuze tussen 2 x ¤500 of één keer ¤1000 is verre van makkelijk.

Disclaimer: ben Intel-minded.

Door Tweakers user Ed_L, dinsdag 24 maart 2009 11:43

Het 2x ¤500 voorstel pas ik vooral toe in upgrades. Ik koop geen Ultra High-end videokaart meer, omdat die een generatie later net zo hard is verouderd als een kaart uit dezelfde familie uit het performance segment (De 8800GTX is hierop een enorme uitzondering). Daarom koop ik liever nu een HD4870 1GB en over 6 maanden een vergelijkbare opvolger, dan dat ik nu een GTX295 zou aanschaffen. Aan het einde van de rit ben je net zoveel geld kwijt, maar heb je een betere spelervaring. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor CPU's, is mijn ervaring. Het meerbudget dat ik aan de 4400+ uitgaf ipv een 4200+, had beter in mijn upgradebudget gestoken kunnen worden.

Door Tweakers user KoffieNT, dinsdag 24 maart 2009 12:05

Ik ben het totaal eens met die opsomming onderaan. Wij (mijn mamatje en ik) hebben ook een flinke tijd met onze P3 gedaan (1999-2005) en toen was het tijd voor een nieuwe (ging toen ook MBO/ICT toen dus kwam goed uit). Omdat we (lees: ik) geen spelletjes meer op High konden spelen wilde ik eigenlijk het beste van het beste, het duurste onderdeel was toen de videokaart:

XFX Geforce 7800GTX XXX-edition (750 euro)

Met alle andere spullen kwam het totaal bedrag op zo'n 2500 euro uit. Ik had het idee dat ik met al deze hardware zo'n 3 jaar op High kon spelen.

Achteraf had ik nooooit die videokaart moeten kopen, beter plan was toen een 7800GT voor 200-300 euro geweest met het plan een jaar of anderhalf jaar later te upgraden naar weer wat nieuws.
Ook is het zo dat de videokaart 2 jaar (en 3 weken) na aankoop kuren begonnen te krijgen en de winkel wilde me geen garantie meer wilden verlenen, zo, daar gaat je videokaart.
Toen heb ik een hele wirwar aan videokaarten gehad. 7900GT, 7900GTX, 8600GT, 8600GTS en uiteindelijk een 8800GT, een van de betere prijs/kwaliteit kaartjes.
Deze heb ik nu nog steeds.

In de tussentijd heb ik ook mn (echte) eigen pc kunnen aanschaffen (zie specs in profile), ook deze is van een 8800GT voorzien.

Aangezien ik tegenwoordig op een 42" Plasma scherm game zou een videokaartupgrade (met 1GB geheugen) toch wel handig zijn, ik dacht aan iets als een 4870 of GTX260/275/280.
Maar ik ben dat eindeloze upgraden van die pc zo ontiegelijk zat, elk jaar weer honderden euro's in iets steken om maar een beetje bij te blijven Ik heb uiteindelijk ook besloten om een Xbox 360 te kopen ipv een nieuwe videokaart. Als het er ooit nog van komt koop ik wel een 2ehandse 4870 oid.


Een bloemetje voor je vriendin, wat is een vriendin?

Door Roy, dinsdag 24 maart 2009 12:17

Leuke blog om te lezen! En die laatste tip is een daalder waard XD Afgezien van het feit dat mijn relatie nu tot een einde is gekomen na 5 jaar :P

Keep up ure posting, ik lees het graag!

Door Tweakers user XTREEMRaGE, dinsdag 24 maart 2009 12:38

@Roy
omdat je te veel aandacht aan je comp. gaf? :P

Door Tweakers user Ed_L, dinsdag 24 maart 2009 12:39

Zijn alle tweakers daar niet vatbaar voor? Het kost gewoon te veel tijd om een vriendin te onderhouden naast je tweak-verslaving! :)

Door Tweakers user XTREEMRaGE, dinsdag 24 maart 2009 13:46

Yep zeker weten Ed_L, mijn vrouw zegt het ook soms: Geef je je computer weer meer aandacht dan je eigen vrouw :> . Soms maak ik me daar idd schuldig aan, maar valt in praktijk mee O-)

Door Tweakers user Praetextatus, dinsdag 24 maart 2009 14:02

Dit komt echt bekend voor :D

Door Tweakers user lredev, maandag 6 april 2009 00:19

Ha gedeelde smart.... :P

@koffieNT,

Ik snap nooit zo goed hoe mensen zo ineens overstappen van PC gamen naar Console.. Ik vind het een wereld van verschil, voetbal versus waterpolo.. Daarbij, koop je nu een xbox, dan zijn je grafics nog redelijk... over 2 jaar kan daar je die niet upgraden, en dan zit je je toch weer te verlekkeren bij de PC graka's ;)

Reageren is niet meer mogelijk