Heeft NVidia nog wel een toekomst?

Door Ed_L op woensdag 14 oktober 2009 23:48 - Reacties (21)
Categorie: Hardware, Views: 7.069

Het rommelt de laatste weken in het groene kamp. AMD heeft net als eerste een Dx11 line-up op de markt gezet, die de huidige kaarten van NVidia op elk prijspunt verslaan. De chipset divisie zal geen nieuwe chipsets meer ontwikkelen en met de GT300 lijkt het maar niet op te schieten. Staan de zaken er echt zo slecht voor of heeft groen nog een joker in de mouw?

Laten we meteen maar met de deur in huis vallen. Zoals de analisten halverwege 2008 al voorspelden, stapt NV uit de chipsetmarkt, in ieder geval voor Intel CPU's. De reden hiervoor is vrij eenvoudig: het grote pluspunt van de huidige chipsets van NV is de uitstekende IGP. De GF 8200/8300 en met name de GF9300/9400 behoren tot de besten op de markt. Helaas voor NV zijn zowel Intel als AMD hard op weg om de IGP van het mobo naar de CPU zelf te brengen, wat de markt voor deze producten volledig ondermijnt. Daarnaast heeft NVidia een conflict met Intel over de rechten voor de ontwikkeling van chipsets voor LGA1156 CPU's. Het resultaat is dat NV er volledig de stekker uithaalt. De chipsetdivisie was in januari 2009 verantwoordelijk voor ongeveer 21% van de totaalomzet van het bedrijf. Dat is niet niks.

NV's toekomstige GPU, GT300 of Fermi, is nog steeds de grote onbekende. Heel mondjesmaat is er een grofontwerp vrijgekomen, maar nog niets wereldschokkends. NV's CEO hield recentelijk nog een exemplaar in handen voor de verzamelde pers, maar dit bleek al snel om een neppert te gaan. Natuurlijk komt de kaart op de markt en natuurlijk zal hij bloedsnel zijn, maar tot het zover is heeft AMD vrij spel en verdient NV bijna niets. Hoe langer het duurt voor Fermi op de markt is, hoe meer tijd AMD heeft om een goed antwoord voor te bereiden.

Het zijn moeilijke tijden voor het groene kamp. Nu CPU's en GPU's weer langzaam naar elkaar toe groeien, loopt men het gevaar er door de concurrentie uitgedrukt te worden. AMD en Intel hebben immers beide zowel een CPU als een GPU afdeling. Het antwoord van NV lijkt voorlopig in de vorm van geavanceerde GPGPU technieken te komen. Toegegeven, ze zijn uiterst potent en vervullen een prima rol in onder andere de wetenschappelijke hoek (CUDA). Helaas neemt de techniek ook ruimte in op de GPU's, wat voor grotere die-sizes en dus hogere productiekosten zorgt. Je kunt het nu eenmaal niet allemaal hebben.

NV's reactie op dit alles is wellicht begrijpelijk, maar ik vraag me af of ze zichzelf niet meer kwaad doen dan goed. Omdat ze vwb GPU's nu niet kunnen concurreren, lijken ze de GPU-kraan voor de board partners zo goed als dicht te hebben gedraaid. Alleen de OEMs hebben nog toegang tot voldoende voorraden. Met name die fabrikanten die alleen grafische kaarten van NVidia verkopen (zoals EVGA) zijn hiervan de dupe en daar maakt NV geen vrienden mee.
Ook hangt men met alle macht aan PhysX. Deze uitstekende physics engine is in bezit gekomen door de aankoop van Ageia, maar wordt door het gesloten platform maar mondjesmaat gebruikt. Omdat niet iedere gamer toegang heeft tot de mogelikheden die PhysX biedt, beperkt de implementatie zich tot vallend glas en wapperende capes, terwijl echte gamepley physics prima tot de mogelijkheden behoren. Dat NV recentelijk het gebruik van Ageia PPu's en NVidia GPU's voor PhysX naast AMD GPU's heeft geblokkeerd doet de ontwikkeling ook geen goed.

Moet de ATi fan hier dan blij van worden? Het korte termijn antwoord is een kleine 'ja'. Verschillende surveys zoals die van Steam geven mij de indruk dat iets meer dan 30% van de gamers een ATi branded kaart in de pc heeft zitten. Als dat aandeel stijgt, zullen devs meer rekening moeten gaan houden met de technieken die AMD propageert, zoals bijvoorbeeld Eyefinity. Voor de lange termijn is het echter minder prettig. Als NV voor langere tijd niet competitief kan zijn, zal ook AMD niet schromen om de prijzen hoog te houden en de ontwikkeling klein; en van Intel's Larrabee hoeven we voorlopig nog geen kunststukjes te verwachten.

Het is in de best interest van de gamer dat NV en AMD elkaar netjes in competitief evenwicht houden. NV heeft met het NV30 debacle al eens laten zien uit een diep dal te kunnen klimmen. Ik hoop dan ook dat we Fermi op korte termijn voor een pittig prijsje mogen verwelkomen.

----------------------------------
Deze periode aangeschaft:
MSI P55 GD65
2x2GB Corsair Dominator PC12800 CL8
Intel Core i7 860
Sapphire HD5870 1GB

Volgende: DRM, a buyer's burden 05-'09 DRM, a buyer's burden

Reacties


Door Tweakers user CodeCaster, woensdag 14 oktober 2009 23:59

Sinds de GeForce-kaart gemeengoed werd, zo rond 2005, 2006, was NVidia marktleider op de gamersmarkt, maar de laatste jaren slaat ATI/AMD hard terug. Intel is nooit afwezig geweest, maar vooral op de businesskant. Iedere zakelijke laptop wordt zo ongeveer geleverd met videochip van Intel.

Maar wat is nou juist de oorzaak dat het de laatste tijd zo slecht gaat met NVidia?

Door Tweakers user Ed_L, donderdag 15 oktober 2009 00:03

Het valt best mee hoor. De g80 was anderhalf jaar lang het beste wat je kon krijgen en daar heeft NV een hoop mee verdiend. Ook GT200 heeft het helemaal niet slecht gedaan. NV heeft alleen door het ontbreken van een CPU tak keuzes moeten maken die niet altijd voor de beste GPU heeft gezorgd. GPGPU is prachtig, maar daar heeft de gamer weinig aan. Die wil gewoon max fps voor min geld.

Door Tweakers user MazeMouse, donderdag 15 oktober 2009 01:13

Mijn ervaringen zijn dat het overwicht altijd heen en weer zwiept.
Toen de GeForce er net was was het "the thing to have" (in computertermen heb ik EEUWEN gedaan met mijn Geforce2 en die werd pas vervangen toen ie dood ging door een GeForce4)
Toen kwam Ati ineens met de Radeon 9xxx series (en later de X-series, x800 heeft hier nog lang gedraait)
Nu draai ik alweer een tijdje een 8800GT van Nvidia en zit toch wel weer heel geinteresseerd naar de nieuwe ATI's te kijken.

Door Tweakers user Jejking, donderdag 15 oktober 2009 02:12

Mooi stukje Ed, realistische schets van de huidige situatie :)

Door Tweakers user Tyrian, donderdag 15 oktober 2009 08:31

Ik zie de toekomst van nVidia met vertrouwen tegemoet. Ik ben tevreden klant en waarschijnlijk zal mijn volgende kaart gewoon weer een nVidia GPU hebben. Over de jaren heen vind ik dat nVidia de beste innovaties en software support heeft gehad. Met hun pad naar PhysX en GPGPU zie ik hun toekomst met vertrouwen tegemoet.

Door Tweakers user Phyxion, donderdag 15 oktober 2009 08:51

NVIDIA is een behoorlijke speler op de notebook markt, ION doet het ook goed. Nee, NVIDIA red het echt wel.

Door Tweakers user Ruud, donderdag 15 oktober 2009 09:25

Chapeau voor je blog, leest lekker weg en lijkt een realistische, nuchtere kijk te zijn op de werkelijkheid!

Door Tweakers user Crim, donderdag 15 oktober 2009 10:00

Ik ben van ATI naar NVidia overgestapt omdat ik altijd problemen had met de drivers :P
Dan betaal ik graag wat extra voor een NVidia kaart..

Door Tweakers user Huib_Bloodstone, donderdag 15 oktober 2009 10:25

Laaste jaren ben ik naar ATI gegaan want het werkt gewoon beter, nvidia hoor je of zie je niet meer.

Nvidia heeft gewoon weer een comeback nodig, nieuwe goedkopere kaart die alles weer rechttrekt.

Door Tweakers user Phyxion, donderdag 15 oktober 2009 11:00

Als dat aandeel stijgt, zullen devs meer rekening moeten gaan houden met de technieken die AMD propageert, zoals bijvoorbeeld Eyefinity.

Zonder dat ATi hier zelf geld in gaat steken voor de developers zal hier totaal geen aandacht aan gegeven worden. NVIDIA doet dit ook altijd en ATi zal dit ook moeten doen, je gaat echt geen geld steken als developer in technieken voor misschien 0.0001% van de gebruikers.

Door Tweakers user OConnor, donderdag 15 oktober 2009 11:25

0.0001%?
surveys zoals die van Steam geven mij de indruk dat iets meer dan 30% van de gamers een ATi branded kaart in de pc heeft zitten

Door Tweakers user Phyxion, donderdag 15 oktober 2009 12:21

Wie heeft zoveel monitors en benodigde hardware dan? Misschien nog minder?

Door Tweakers user Erhnam, donderdag 15 oktober 2009 16:26

Nvidia heeft met Fermi zeker een troef in handen. De trent is toch om meer te offloaden naar de GPU. Een mooi voorbeeld is wat er met de Nvidia ION bijvoorbeeld mogelijk is met inprinciepe toch een relatieve langzamere processor. Apple heeft ook al mooie dingen laten zien met OpenCL. Cuda is ook weer een mooie voorbeeld. Nvidia is hierin een stuk verder dan Ati, maar we moeten zien hoe de trend zich gaat bewegen.

Door Tweakers user Ed_L, donderdag 15 oktober 2009 16:38

edit: double hit.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 oktober 2009 16:41]


Door Tweakers user Ed_L, donderdag 15 oktober 2009 16:38

edit: triple post... ultra combo!

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 oktober 2009 16:41]


Door Tweakers user Ed_L, donderdag 15 oktober 2009 16:40

NVIDIA is een behoorlijke speler op de notebook markt, ION doet het ook goed. Nee, NVIDIA red het echt wel.
Oeps.

Ik wilde aan die quotes toevoegen dat dit juist de markten zijn waar NV gevaar loopt. ION is een prima platform, maar als NV geen chipsets meer ontwikkelt voor Intel, droogt die toevoer gewoon op. Als de IGP's van NV verdwijnen, wordt 95% van de portable graphics markt voor NV afgesloten. Dan passen alleen nog maar de discrete mobile GPU's op laptops en die markt is erg beperkt.

[Reactie gewijzigd op donderdag 15 oktober 2009 16:41]


Door Tweakers user SPee, donderdag 15 oktober 2009 17:59

Het zal zwaar worden voor Nvidia.
Ik zie ze nog (proberen) een andere chipfabrikant/-ontwerper over te nemen.
Misschien wel Creative of cyrix ?

Hun PhysX zal het verliezen van DirectX 11 en openCL. Waarom een dure SDK kopen die enkel op een beperkt platform werkt en niet voor de veel bredere open varianten gaan :?

Dan moeten ze het echt hebben van hun GPU-chips en videokaarten. Als AMD daar ook goed in meekan, dan zal het heel moeilijk voor hun worden.

Door Tweakers user derx666, donderdag 15 oktober 2009 22:31

Ben ik nou gek of is dit niet HET moment voor Intel om een grote berg geld op tafel te gooien en Nvidia te kopen. Gezien de steeds grotere GPU CPU integratie, en de sterke positie die AMD hierin heeft, lijkt me dit niet eens zo'n heel erg gekke aankoop.
Misschien dat wel de FTC en NMA gerelateerde toko's hier niet zo blij van worden... mja die worden nergens blij van...

Door Tweakers user grizzlybeer, zaterdag 17 oktober 2009 13:14

Wat betreft die Steam survey: ik vind het elke keer weer schokkend om te zien hoe groot het aandeel nVidia kaarten is en blijft. En dat gaat echt niet over high-end, maar puur mainstream. Er zijn ontzettend veel mensen die de naam nVidia assosieren met goed en snel, die dus als ze moeten kiezen (bijv. voor 100 euro) graag een kaart van nV nemen die 30% langzamer is dan een vergelijkbare van ATi.

Door Tweakers user Skinkie, zondag 18 oktober 2009 15:09

Je verhaal doet me denken aan hoe het met SGI is afgelopen. Echter nVidia gaat zelfs niet richting de Open Source kant (ATI wel) dus buiten een mooie naam en een historie blijft er weinig van over.

Door Tweakers user Helixes, vrijdag 13 augustus 2010 13:47

Met een krimpende markt voor discrete GPU's (en daarmee een marignaal wordende markt voor mobiele GPU's) is het inderdaad de vraag of nVidia op de middellange termijn nog wel bestaansrecht heeft. We moeten eveneens concluderen dat het een zeer ongelukkig moment is om de dominante positie in die markt te verliezen (op zijn best houden de partijen elkaar nu in evenwicht).

Mijn kristallen bol ligt net bij de reparateur, dus ik zal het zo even moeten doen; met aanhoudende trends, is de markt waarin nog ruimte is voor nVidia te klein om op deze schaal door te gaan. Er zal dus iets moeten veranderen. nVidia kan er bijvoorbeeld voor kiezen om te gaan saneren, een aantal takken te verkopen en in afgenomen vorm doorgaan met high-end grafische kaarten aan te bieden. Persoonlijk zie ik niet hoe dit in het het straatje van nVidia past - maar vooruit. Is er dan geen hoop meer?

Jazeker wel; zo kan nVidia meer gaan leunen op zijn intellectuele eigendommen en, zoals het businessmodel van ARM, licenties gaan verkopen voor hun technologieŽn. Zoals PhysX en CUDA. In dit business model zullen zij een unit moeten opzetten die deze technologieŽn doorontwikkeld. En met zo'n afdeling kan eventueel ook het hogere segment van de grafische markt bediend worden. Ook op het gebied van drivers en codering hebben zij zeer veel kennis in huis. Ook die kan verhuurd worden - bijvoorbeeld aan gaming studio's of 3D software ontwikkelaars.

Verder is nVidia een zeer sterk merk - ik wijs zo snel even op een horde fanbois. VIA en Qualcomm hebben die naam niet of in veel mindere mate (laten we eerlijk zijn). Ook daarmee kan een hoop geld worden verdiend en een partnership met ťťn van die bedrijven kan dan ook zeer interessante synergetische voordelen opleveren, en dan niet alleen op technologisch vlak.

Dat betekent echter wel dat men uit die ivoren toren zou moeten durven te stappen. En dat kon nog wel eens een probleem vormen. En ik weet niet of dat in het straatje van Jen-Hsun ligt...

Reageren is niet meer mogelijk